Bizler yeni tanısakta teff 5000 yıl öncesinden beri Afrika’da tüketilen bir tahıldır. Kuruyemişle kestane arasında bir tadı olan teffi un gibi öğüterek ekmeğini, haşlayarak pilav gibi yemeklerle birlikte tüketiyorlar. 

 

Besin değeri oldukça zengin ama hiçbir besin mucize etki yaratmaz diyerek faydalarına bir bakalım;

 

 

Çölyak hastaları için faydalı

İçeriğinde gluten olmaması nedeniyle çölyak hastaları için bir alternatif besindir, rahatlıkla tüketebilirler.

 

Proteinden zengin

Vejetaryenler için de iyi bir protein kaynağı olan teff %10 civarında protein içeriğine sahip olsa da amino asit örüntüsü diğer tahıllara göre daha kalitelidir.

 

Regl öncesi semptomlarını azaltmakta

Daha çok regl öncesinde ve sürecinde görülen kas kasılmaları teff içeriğinde bulunan yüksek miktardaki magnezyum nedeniyle minimuma inmekte.

 

Kabızlık sorunu çekenler için faydalı

Teff yüzyıllarca laksatif bir besin olarak kullanılmıştır. Lifli bir besin olması nedeniyle sindirimi hızlandırmakta, kabızlık sorunu çekenlerde olumlu etkisi olmaktadır. 100g’da 8 gr lif bulunmakta.

 

Şeker dengesini sağlıyor ve kilo kaybına destek

Lif oranının yüksek olması, glisemik indeksinin düşük olması şeker hastalığı olanlarda iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Kilo kaybında şeker dengesi oldukça önemlidir, bu nedenle tokluk hissi vermesi nedeniyle de kilo kaybında olumlu etkisi bulunmakta.

 

 

Bakırdan zengindir

Bakır içeriği yüksek ender besinlerden olan teff saç sağlığı için olumlu etkisi vardır, enflamasyonu azaltıcı etkisi nedeniyle kalp sağlığını korur, yaşlanma belirtilerini azaltır, enerji metabolizması için faydalıdır.

 

 

Teff ‘in yan etkileri var mı?

 

Uygun miktarda tüketildiğinde ciddi yan etkileri yoktur, fakat bir mucize besin olarak algılayıp kilo kaybını hızlandırıyor diye veya kabızlık sorununu çözüyor diye fazla miktarda tüketilmemelidir.

 

Fazla tüketildiğinde;

İçeriğindeki yüksek oranda bulunan lif nedeniyle şişkinlik ve gaz problemi yaşatabilir. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

 

İçeriğindeki tiamin miktarı diğer tahıllara göre oldukça düşüktür. Sadece teff ağırlıklı beslenmek tiamin yetersizliğine neden olabilir.

 

Fitik asit içeriğinin ise yüksek olması nedeniyle besin emilimi bozukluklarına neden olabilir. Özellikle demir ve kalsiyum eksikliği olanlar çok sık ve fazla miktarda tüketmemelidirler.

 

Diyetisyen Özlem Sert Aydın

www.ozlemsert.com